Hiilineutraalia olutta
Juo honkavuorelaista ja kasvatat metsää
Väitetään että ilmastonmuutoksen kannalta lähivuosikymmen on ratkaiseva aika, jolloin on tehtävä jotain ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Me Panimo Honkavuorella päätimme toimia saman tien, joten ostimme 3,5 hehtaaria metsää, johon sidotaan toiminnasta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt. Meiltä vei noin vuoden löytää tarkoitukseen sopiva metsäpalsta. Teimme tarjouksia useista suuremmista palstoista ja lopulta saimme tarjouksen läpi tammikuussa 2019.
Haluamme korostaa yrityksen vastuuta omasta toiminnastaan ja haastammekin tällä tavoin suomalaisia yrityksiä neutraloimaan omasta toiminnastaan aiheutuneet hiilidioksidipäästöt haluamallaan tavalla. Metsäpalstan hinta oli noin 1%:n vuoden 2018 liikevaihdostamme, joten kaikilla terveillä yrityksillä pitäisi olla varaa tehdä vastaava sijoitus tulevaisuuteen.
Metsämme on noin 15-vuotiasta sekametsää. Metsäpalstan hiilitaseen on laskenut Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osaston apulaisprofessori Ari Laurén, ja hänen mukaansa metsämme sitoo hiilidioksidia vähintään 27 tonnia vuodessa, mikä on reilusti kaksi kaksinkertainen määrä, kuin mitä toiminnastamme syntyy.
Panimotoimintamme hiilidioksidipäästöt vuonna 2018 muodostuivat lähinnä käymisestä (2,9 tonnia) sekä pullotuksesta ja hiilihapotuksesta (4,0 tonnia). Lisäksi hiilidioksidia tuli lämmityksestä 3,4 tonnia ja panimon auton käytöstä 2,8 tonnia eli yhteensä 13,1 tonnia. Näiden lukujen perusteella voimme todeta, että toimintamme ei ole ainoastaan hiilineutraalia, vaan se on hiilinegatiivista.
Me hoidamme metsää parhaan käytettävissä olevan tiedon perusteella
Panimotohtorimme Ville Vuorio on omatoimisesti inventoinut metsäpalstan puuston ja kasvillisuuden.
Puun myyntituloja ei tavoitella, vaan sitoudumme hoitamaan metsäpalstaa ilmastonäkökulmasta, tarkoituksena mahdollisimman suuri hiilensitominen. Emme ole vielä tehneet päätöstä puuston käyttötavasta, mutta uskomme, että löydämme tulevaisuudessa palstan puustolle ilmaston ja miksi ei myös luonnon monimuotoisuuden kannalta kestävän käyttötavan.
Yksi keskeisimmistä arvoistamme on toimintamme alusta lähtien ollut luonnonvarojen kestävä käyttö. Oluen valmistuksessa käytetään tuulisähköä ja prosessin jäähdytysratkaisut on tehty energiatehokkaasti sijoittamalla jäähdyttimet ja jäähdytysnestesäiliö ulos panimon pohjoisseinustalle. Lisäksi vierteen jäähdytyksessä syntyvä kuuma vesi pyritään ottamaan uudelleen käyttöön esim. laitteistopesuja varten. Myös kaikissa pakkausmateriaaleissa pyritään valitsemaan ympäristöystävällisiä vaihtoehto ja esimerkiksi pullojen etikettien materiaalina on paperi eikä öljypohjainen muovi. Lisäksi panimon logolla varustetut paidat ja hupparit on valmistettu ympäristö ystävällisesti kierrätetystä puuvillasta.
Miten kasvavalla metsällä kompensoidaan panimotuotannosta aiheutuneet hiilidioksidipäästöt?
Kompensaatio tapahtuu kasvien yhteyttämisessä. Kun kasvi yhteyttää hiilidioksidia ja vettä lehden klorofyllissä, syntyy sokeria ja happea. Hiilidioksidi tulee lehtiin ilmarakoja pitkin, jotka avautuvat ja sulkeutuvat kasvin tarpeiden mukaisesti. Vesi taas tulee juuria ja oksia pitkin oksiin, lehtiin ja neulasiin, jossa yhteyttäminen eli hiilensidonta tapahtuu. Osaa energiasta kasvi käyttää omaan soluhengitykseensä ja osa varastoituu hiilivarastoksi. Metsään kuuluu myös pienialainen puolukkakorpea muistuttava turvemaa. Turpeessa hiilensidonta jatkuu vielä tuhansia vuosia, kun sammal hajoaa vähitellen turpeeksi ja kasvaa paksuutta, sitoen samalla hiiltä.
Me olemme sitoutuneet hoitamaan metsäämme niin, että sen hiilinielu säilyy mahdollisimman suurena joka vuosi. Hiilinielu tarkoittaa hiilivarastoa, joka kasvaa ja meidän nuori metsämme on nyt parhaassa kasvuiässä. Sillä on vielä parhaat sidonta-ajat edessä. Seuraavina vuosina metsässä ei tarvitse kuitenkaan tehdä mitään, sillä muutaman vuoden kuluttua alkaa itseharventuminen, eli osa metsä harventaa itse itsensä niin, että osa puista kuolee pystyyn. Sen jälkeen alamme miettiä, miten hoidamme metsää siitä eteenpäin.