Hiilineutraalia olutta

Julkaistu 22.05.2019 — Panimo Honkavuori

Juo honkavuorelaista ja kasvatat metsää

Lataa lehdistötiedote (PDF)

Väitetään että ilmastonmuutoksen kannalta lähivuosikymmen on ratkaiseva aika, jolloin on tehtävä jotain ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Me Panimo Honkavuorella päätimme toimia saman tien, joten ostimme 3,5 hehtaaria metsää, johon sidotaan toiminnasta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt. Meiltä vei noin vuoden löytää tarkoitukseen sopiva metsäpalsta. Teimme tarjouksia useista suuremmista palstoista ja lopulta saimme tarjouksen läpi tammikuussa 2019. 

Haluamme korostaa yrityksen vastuuta omasta toiminnastaan ja haastammekin tällä tavoin suomalaisia yrityksiä neutraloimaan  omasta toiminnastaan aiheutuneet  hiilidioksidipäästöt haluamallaan tavalla.  Metsäpalstan hinta oli noin 1%:n vuoden 2018 liikevaihdostamme, joten kaikilla terveillä yrityksillä  pitäisi olla  varaa tehdä vastaava sijoitus tulevaisuuteen.  

Metsämme on noin 15-vuotiasta sekametsää. Metsäpalstan hiilitaseen on laskenut Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osaston apulaisprofessori Ari Laurén, ja hänen mukaansa metsämme sitoo hiilidioksidia vähintään 27 tonnia vuodessa, mikä on reilusti kaksi kaksinkertainen määrä, kuin mitä toiminnastamme syntyy. 

Panimotoimintamme  hiilidioksidipäästöt  vuonna 2018 muodostuivat  lähinnä  käymisestä  (2,9  tonnia)  sekä  pullotuksesta  ja  hiilihapotuksesta  (4,0 tonnia). Lisäksi  hiilidioksidia tuli  lämmityksestä  3,4 tonnia ja panimon auton  käytöstä  2,8 tonnia  eli yhteensä  13,1 tonnia.  Näiden lukujen perusteella voimme todeta, että  toimintamme  ei ole ainoastaan hiilineutraalia, vaan se on hiilinegatiivista.

Me hoidamme metsää parhaan käytettävissä olevan tiedon perusteella

Panimotohtorimme Ville Vuorio on omatoimisesti inventoinut metsäpalstan puuston ja kasvillisuuden.  

Puun myyntituloja ei tavoitella, vaan sitoudumme hoitamaan metsäpalstaa ilmastonäkökulmasta, tarkoituksena mahdollisimman suuri hiilensitominen. Emme ole vielä tehneet päätöstä puuston käyttötavasta, mutta uskomme, että löydämme tulevaisuudessa palstan puustolle ilmaston ja miksi ei myös luonnon monimuotoisuuden kannalta kestävän  käyttötavan. 

Yksi keskeisimmistä arvoistamme on toimintamme alusta lähtien ollut luonnonvarojen kestävä käyttö. Oluen valmistuksessa käytetään  tuulisähköä ja prosessin  jäähdytysratkaisut on tehty energiatehokkaasti  sijoittamalla jäähdyttimet  ja jäähdytysnestesäiliö  ulos  panimon pohjoisseinustalle. Lisäksi vierteen jäähdytyksessä syntyvä  kuuma vesi pyritään ottamaan uudelleen käyttöön esim. laitteistopesuja varten. Myös  kaikissa pakkausmateriaaleissa pyritään valitsemaan ympäristöystävällisiä vaihtoehto ja esimerkiksi pullojen etikettien materiaalina on paperi eikä öljypohjainen muovi.   Lisäksi panimon logolla varustetut paidat ja hupparit on valmistettu ympäristö ystävällisesti kierrätetystä puuvillasta. 

Miten kasvavalla metsällä kompensoidaan panimotuotannosta aiheutuneet hiilidioksidipäästöt?  

Kompensaatio tapahtuu kasvien yhteyttämisessä. Kun kasvi yhteyttää hiilidioksidia ja vettä lehden klorofyllissä, syntyy sokeria ja happea. Hiilidioksidi tulee lehtiin ilmarakoja pitkin, jotka avautuvat ja sulkeutuvat kasvin tarpeiden mukaisesti. Vesi taas tulee juuria ja oksia pitkin oksiin, lehtiin ja neulasiin, jossa yhteyttäminen eli hiilensidonta tapahtuu. Osaa energiasta kasvi käyttää omaan soluhengitykseensä ja osa varastoituu hiilivarastoksi. Metsään kuuluu myös pienialainen puolukkakorpea muistuttava turvemaa. Turpeessa hiilensidonta jatkuu vielä tuhansia vuosia, kun sammal hajoaa vähitellen turpeeksi ja kasvaa paksuutta, sitoen samalla hiiltä.  

Me olemme sitoutuneet hoitamaan metsäämme niin, että sen hiilinielu säilyy mahdollisimman suurena joka vuosi. Hiilinielu tarkoittaa hiilivarastoa, joka kasvaa ja meidän nuori metsämme on nyt parhaassa kasvuiässä. Sillä on vielä parhaat sidonta-ajat edessä. Seuraavina vuosina metsässä ei tarvitse kuitenkaan tehdä mitään, sillä muutaman vuoden kuluttua alkaa itseharventuminen, eli osa metsä harventaa itse itsensä niin, että osa puista kuolee pystyyn. Sen jälkeen alamme miettiä, miten hoidamme metsää siitä eteenpäin.