Ilosaarirock 2019

Julkaistu 12.07.2019 — Panimo Honkavuori

Ilosaarirock 2019 on täällä taas ja Panimo Honkavuori on mukana tänä vuonna kahdella omalla myyntipisteellään. Toinen löytyy päälavan läheisyydestä ja toinen tähtiteltan anniskelualueelta. Panimo Honkavuoren festarikattaus on seuraavanlainen:

Iloliemi 3 – vaalea lager Alk. 5,0 til-%

Virallinen Ilosaarirock 2019 festariolut Iloliemi n:o 3 on pehmeänmakuinen, raikkaasti  aromihumaloitu vaalea lager. Iloliemi on valmistettu paikallisesta Juntusen tilan luomuohrasta, ja se on mallastettu Pehkolan pienmallastamossa. Onnellisen sitruksinen ja pirskahtelevan raikas lähijuoma on pantu rakkaudella janoista rokkiväkeä varten.

Suodattamaton, pastöroimaton, lisäaineeton ja hiilineutraali.
Ei sisällä eläinperäisiä ainesosia.

Lue lisää ja katso saatavuus kaupoissa ja ravintoloissa: https://www.honkavuori.fi/oluet/iloliemi3/

Hiilinielu – Porter Alk. 5,2 til-%

Festarierikoisuus Hiilinielu porter on mieto pehmeä porter. Miedosti humaloidussa, tasapainoisessa porterissa on belgialaisen tumman oluen vivahteita. Hiilinielun, kuten muidenkin Honkavuoren oluiden, valmistuksessa aiheutuneet hiilidioksidipäästöt sidotaan panimon omaan metsään.

Suodattamaton, pastöroimaton, lisäaineeton, hiilineutraali ja maukas.

Ei sisällä eläinperäisiä ainesosia.

Valo – vehnäolut Alk. 4,5 til-%

Valo on raikas saksalaistyyppinen, hieman samea vehnäolut, jonka humalakatkerointi on hyvin alhainen. Valo voitti suomen parhaan vehnäoluen tittelin vuonna 2017 ja on palkittu sen jälkeenkin pariin otteeseen. Valo on ilmiö.

Suodattamaton, pastöroimaton, lisäaineeton ja aromikas. Ei sisällä eläinperäisiä ainesosia.

Tavataan siis Ilosaarirockissa. Rok Rok Rok. 😉

Julkaistu 14.06.2019 — Panimo Honkavuori

Tänä vuonna Ilosaarirockille pantiin oma olut Pohjois-Karjalassa kasvatetusta luomuohrasta. Juntusen tilalla Niittylahdessa kasvanut ohra tehtiin maltaiksi Pehkolan pienmallastamossa Ruukissa ja lopulta maltaista pantiin Ilosaarirockin virallista festivaaliolutta Ilolientä. Olutta on saatavilla kaupoista ja ravintoloista ennen juhannusta 2019. 

Katso saatavuus.

Iloliemi 3 on omalla reseptillä pantu, matalakatkeroinen mutta runsasarominen lagerolut

Olemme tehneet kaksi edellistä Ilosaarirockin Iloliemi-olutta luomuna ja paikallisuuden korostuminen myös raaka-aineissa on sekä meille, että Ilosaarirockille tärkeä asia. Paikallisen ohran käyttöä on selvitelty jo pidemmän aikaa ja tänä keväänä aloittanut Pehkolan pienmallastamo mahdollisti tällaisen pienemmän erän mallastamisen oluen raaka-aineeksi. Juntusen tilan luomuohrat lähtivät mallastamoon huhtikuun alussa.  KATSO VIDEO

Luomuohraa kasvaa Maatilayhtymä Juntusen tilalla Niittylahdessa, Joensuussa.

 

 

 

 

 

Pehkolan mallastamossa ohra mallastetaan oluen valmistukseen sopivaksi. 

Iloliemen raaka-aineista myös vesi on paikallista Joensuun pohjavettä, mutta humalat ja hiivat tulevat eri puolilta maailmaa. 

Mallastusprosessin alkuvaiheessa ohranjyvät idätetään sopivissa olosuhteissa jyvässä olevien entsyymien aktivoimiseksi, jonka jälkeen jyvät putsataan ja paahdetaan haluttuun paahtoasteeseen. Maltaassa olevia entsyymejä hyödynnetään oluenvalmistuksessa tärkkelyksen muuttamiseksi käymiskelpoisiksi sokereiksi.

Ehkä jonain päivänä Pohjois-Karjalassa viljellään humalaa kaupallisiin tarkoituksiin, jolloin paikallisten raaka-aineiden osuus saadaan vieläkin suuremmaksi.

Iloliemi 3 on kolmas Ilosaarirockin ja Panimo Honkavuoren yhteinen juoma. Me jaamme myös samanlaiset arvot. Ilosaarirockin anniskelupäällikkö Harri Laukkasen sanoin: Halutaan, että olut tulee mahdollisimman läheltä puhtaista paikallisista raaka-aineista. Lyhyen kuljetusmatkan lisäksi oluen valmistuksesta aiheutuneet hiilidioksidipäästöt on kompensoitu eli ympäristön kuormitus pyritään pitämään mahdollisimman matalana. Niittylahden ohran avulla aletaan olla jo aika lähellä päämäärää. Ei malta odotella, että Iloliemi valmistuu ja pääsee maistamaan lopputulosta.

Harri Laukkanen pääsi meillä myös oikeisiin hommiin rouhimaan maltaita ja panemaan ilolientä. KATSO VIDEO.

Pullotushommissa rokkilaisista auttavan kätensä ojensivat myös Ilosaarirockin vastaava tuottaja Petri Varis, sekä Anni Vento. Katso video Iloliemi 3 oluen pullotuksesta:

 

 

Hiilineutraalia olutta

Julkaistu 22.05.2019 — Panimo Honkavuori

Juo honkavuorelaista ja kasvatat metsää

Lataa lehdistötiedote (PDF)

Väitetään että ilmastonmuutoksen kannalta lähivuosikymmen on ratkaiseva aika, jolloin on tehtävä jotain ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Me Panimo Honkavuorella päätimme toimia saman tien, joten ostimme 3,5 hehtaaria metsää, johon sidotaan toiminnasta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt. Meiltä vei noin vuoden löytää tarkoitukseen sopiva metsäpalsta. Teimme tarjouksia useista suuremmista palstoista ja lopulta saimme tarjouksen läpi tammikuussa 2019. 

Haluamme korostaa yrityksen vastuuta omasta toiminnastaan ja haastammekin tällä tavoin suomalaisia yrityksiä neutraloimaan  omasta toiminnastaan aiheutuneet  hiilidioksidipäästöt haluamallaan tavalla.  Metsäpalstan hinta oli noin 1%:n vuoden 2018 liikevaihdostamme, joten kaikilla terveillä yrityksillä  pitäisi olla  varaa tehdä vastaava sijoitus tulevaisuuteen.  

Metsämme on noin 15-vuotiasta sekametsää. Metsäpalstan hiilitaseen on laskenut Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osaston apulaisprofessori Ari Laurén, ja hänen mukaansa metsämme sitoo hiilidioksidia vähintään 27 tonnia vuodessa, mikä on reilusti kaksi kaksinkertainen määrä, kuin mitä toiminnastamme syntyy. 

Panimotoimintamme  hiilidioksidipäästöt  vuonna 2018 muodostuivat  lähinnä  käymisestä  (2,9  tonnia)  sekä  pullotuksesta  ja  hiilihapotuksesta  (4,0 tonnia). Lisäksi  hiilidioksidia tuli  lämmityksestä  3,4 tonnia ja panimon auton  käytöstä  2,8 tonnia  eli yhteensä  13,1 tonnia.  Näiden lukujen perusteella voimme todeta, että  toimintamme  ei ole ainoastaan hiilineutraalia, vaan se on hiilinegatiivista.

Me hoidamme metsää parhaan käytettävissä olevan tiedon perusteella

Panimotohtorimme Ville Vuorio on omatoimisesti inventoinut metsäpalstan puuston ja kasvillisuuden.  

Puun myyntituloja ei tavoitella, vaan sitoudumme hoitamaan metsäpalstaa ilmastonäkökulmasta, tarkoituksena mahdollisimman suuri hiilensitominen. Emme ole vielä tehneet päätöstä puuston käyttötavasta, mutta uskomme, että löydämme tulevaisuudessa palstan puustolle ilmaston ja miksi ei myös luonnon monimuotoisuuden kannalta kestävän  käyttötavan. 

Yksi keskeisimmistä arvoistamme on toimintamme alusta lähtien ollut luonnonvarojen kestävä käyttö. Oluen valmistuksessa käytetään  tuulisähköä ja prosessin  jäähdytysratkaisut on tehty energiatehokkaasti  sijoittamalla jäähdyttimet  ja jäähdytysnestesäiliö  ulos  panimon pohjoisseinustalle. Lisäksi vierteen jäähdytyksessä syntyvä  kuuma vesi pyritään ottamaan uudelleen käyttöön esim. laitteistopesuja varten. Myös  kaikissa pakkausmateriaaleissa pyritään valitsemaan ympäristöystävällisiä vaihtoehto ja esimerkiksi pullojen etikettien materiaalina on paperi eikä öljypohjainen muovi.   Lisäksi panimon logolla varustetut paidat ja hupparit on valmistettu ympäristö ystävällisesti kierrätetystä puuvillasta. 

Miten kasvavalla metsällä kompensoidaan panimotuotannosta aiheutuneet hiilidioksidipäästöt?  

Kompensaatio tapahtuu kasvien yhteyttämisessä. Kun kasvi yhteyttää hiilidioksidia ja vettä lehden klorofyllissä, syntyy sokeria ja happea. Hiilidioksidi tulee lehtiin ilmarakoja pitkin, jotka avautuvat ja sulkeutuvat kasvin tarpeiden mukaisesti. Vesi taas tulee juuria ja oksia pitkin oksiin, lehtiin ja neulasiin, jossa yhteyttäminen eli hiilensidonta tapahtuu. Osaa energiasta kasvi käyttää omaan soluhengitykseensä ja osa varastoituu hiilivarastoksi. Metsään kuuluu myös pienialainen puolukkakorpea muistuttava turvemaa. Turpeessa hiilensidonta jatkuu vielä tuhansia vuosia, kun sammal hajoaa vähitellen turpeeksi ja kasvaa paksuutta, sitoen samalla hiiltä.  

Me olemme sitoutuneet hoitamaan metsäämme niin, että sen hiilinielu säilyy mahdollisimman suurena joka vuosi. Hiilinielu tarkoittaa hiilivarastoa, joka kasvaa ja meidän nuori metsämme on nyt parhaassa kasvuiässä. Sillä on vielä parhaat sidonta-ajat edessä. Seuraavina vuosina metsässä ei tarvitse kuitenkaan tehdä mitään, sillä muutaman vuoden kuluttua alkaa itseharventuminen, eli osa metsä harventaa itse itsensä niin, että osa puista kuolee pystyyn. Sen jälkeen alamme miettiä, miten hoidamme metsää siitä eteenpäin.

Blonde tuli taloon

Julkaistu 17.04.2019 — Panimo Honkavuori

Panimo Honkavuoren vaaleiden oluiden tuoteperhe on lisääntynyt Carelian Blonde, Belgian Blonde Alen tullessa niin sanotusti tankista ulos. Tämä karjalainen kissapeto valtaa kauppojen hyllyt tuota pikaa ja vikkelimmät mirrit ovatkin jo siellä.  Uutuustuotteen voit tulla hakemaan myös meidän olutpuodistamme. Kannattaa kuitenkin varoa, sillä tämä kissa voi viedä kielesi mennessään.

 

Hyvää Belgian blonde alea on kaivattu, sillä kotimaiset panimot ovat valmistaneet kyseistä oluttyyppiä vähän. Honkavuoren Carelian Blonde on mainio kesäjuoma ja se sopii nautittavaksi vappupiknikille, terassille, mattolaiturille tai vaikkapa mansikkamaan taukopaikalle niin hyvässä kuin huonossakin seurassa.  Ja jos kesä on kylmä ja vähäluminen, voit sulkea silmäsi ja kuvitella itsesi purjeveneen kannelle tai meren rantaan nautiskelemaan. Parhaan makuelämyksen saat, kun kaadat kylmän oluen lasiin. Hiiva on keskeinen osa blonde alea ja sen maku nousee esiin muutoin pehmeässä oluessa viettelevän suloisesti.

 

Halusimme laajentaa vaaleiden oluiden tuoteperhettä ja kokeilla sellaista tyyliä jota emme ole aikaisemmin kokeilleet. Uusien oluiden kehittäminen on työmme suola. Kymmenisen testierän, sattuman ja luontoäidin voimin saimme kultaisen kissapedon pullotettua, jotta sinä voisit vapauttaa sen. Omalla vastuulla.  😉

Panimo Honkavuori Helsinki Beer Festival tapahtumassa

Julkaistu 08.04.2019 — Panimo Honkavuori

Loppuviikko 5.-6.4.2019 vierähti mukavasti Helsingin kaapelitehtaan Merikaapelihallissa Helsinki Beer Festival -tapahtumassa.

Kaksi oluttamme menestyi Helsinki Beer Festival 2019 olutkilpailussa, kun 32-henkinen tuomaristo äänesti vehnäolutsarjan voittajaksi Heilin ja toiseksi sijoittui Valo. Kilpailuun osallistui tänä vuonna yli 100 olutta ja lähes 30 siideriä.

Vehnäoluille oli mukavasti kysyntää ja kiinnostusta herätti myös tuoreella inkiväärillä maustettu Inkeri inkiväärivehnäolut. Lisäksi tummat oluet ja lagerit maistuivat festivaalikansalle. Suuri kiitos ja kumarrus teille oluen ystäville, maistelijoille, asiakkaille, kollegoille, raatilaisille ja tapahtuman järjestäjille.

Jos jäit miettimään, mitä sitä tulikaan nautittua niin tarjolla meillä oli:

  • Inkeri Inkiväärivehnäolut 4,5%, Tuoreella inkiväärillä maustettu vehnäolut. Tasapainoinen ja raikas.
  • Heili Weizenbock 6,6%, Maultaan runsas ja hieman makea vehnäolut.
  • Valo Vehnäolut 4,5%, Raikas ja runsas arominen.
  • Double Doc Emeritus Carelian Strong Ale 8,5%, British strong alen tyyppinen, mutta hieman vahvempi Carelian strong ale. Maussa maltaisuutta ja aromissa mm. kuivattua hedelmää.
  • Taiga vahva Porter 8%, Tasapainoinen ja miedosti humaloitu porter, jossa belgialaisen tumman alen vivahteita.
  • Kapteeni Honkavuori Lager 5,3%, Amerikkalaistyylinen hieman voimakkaammin humaloitu vaalea lager.
  • Äkäsen eukon hieno lagerolut 4,1%, International Pale Lager, maltainen ja pehmeästi humaloitu lager
  • Emigrantti American Strong Ale 7,7%, American Strong Ale, voimakkaan makuinen vahva ale, jossa yhdistyy maltaisuus ja runsas humalointi.

Panimo Honkavuoren tiimi esittäytyy

Julkaistu 01.04.2019 — Panimo Honkavuori

Panimon pyörittäminen vaatii suuren sydämen, asioiden hoitamista, omistautuneisuutta ja kovaa työtä. Hyvän oluen valmistusprosessi  on  monimutkainen, ja jokainen vaihe vaikuttaa  osaltaan  lopputulokseen.

Oikeanlaisten humalien valitseminen ja niistä oikeanlaisen cocktailin luominen tekevät  työstä taidetta.

Perustimme (Jani Honkanen ja Ville Vuorio, takana) panimon vuonna 2015, koska hyvää olutta oli saatava Joensuuhun. Siitä lähtien toiminta on kasvanut tasaisen mukavasti ja oluemme ovat voittaneet niin olutharrastajien, kuin olutkilpailujen raatilaistenkin sydämet. Oluttaivaan kirkkaimmaksi tähdeksi on kuitenkin vielä matkaa, eikä mutkia ole tarkoituskaan vetää suoriksi.

Ville vastaa oluen valmistuksesta ja Jani on tuotekehittelyn lisäksi huolehtinut myynnistä ja näkyvyydestä. Nyt myös markkinointiin on saatu lisävoimia, Oona Heikkisen (vasemmalla) tullessa mukaan  markkinoinnin ja myynnin tehtäviin. Oona tuottaa pääasiassa markkinointisisältöjä ja  suunnittelee panimolle näkyvämpää ilmettä.

Panimolla vieraillessa voit aistia nöyryyden ja intohimon oluen valmistamiseen. Vaikka kuvassa olemmekin tuimia, niin ei me tätä aina vakavalla naamalla kuitenkaan tehdä. Laadukas ja hyvän makuinen olut on meille tärkeintä ja otamme ympäristön huomioon kaikissa prosessin vaiheissa. Työilmapiiri on usein keskittynyt, hyväntuulinen ja rento. Toisinaan myös varsin hupaisa.

Panimolla oluen valmistuksessa  toimivat  myös  Markus  Tanninen  (keskellä edessä) ja Ilmo Vuorio  (edessä oikealla). Markus hakeutui alalle koska käsityöoluet ovat hänen sydäntään lähellä. Käsityöläisenä Markus tekee myös teoksia kivestä ja pronssista ja hänen tekemiään pullonavaajia saa olutpuodistamme. Ilmo taas on tehokas apulainen, joka haaveilee insinöörin urasta ja auttaa panimolla ainakin syksyyn asti, kunnes diplomi-insinööriopinnot Tampereella alkavat.

Ilmo on Villen oma poika ja tullut isänsä kautta panimolle töihin.  
Ilmo on Villen  oma poika  ja tullut isänsä kautta panimolle töihin.


Meillä kannustetaan taittamaan työmatka pyörällä säästä riippumatta. Maapallo kiittää!

Joulun Taigaa

Julkaistu 24.10.2018 — Panimo Honkavuori

Taas on se aika vuodesta. Tai oikeammin se aika ei oikeasti ole vielä muutoin kuin kaupanhyllyllä. Tästä syystä Honkavuorella on ehditty rehkiä jo kesästä asti ja kas kas, tuloksena on syntynyt Joulun Taiga porter 5,2%, siis yksi uusi olut Taiga-oluiden perheeseen. Jouluoluen valmistamista oli jo ehditty miettiä aikaisemminkin, mutta vasta tänä vuonna päätimme ryhtyä tuumasta toimeen.

Joulun Taigaa on nyt saatavilla varsin kattavasti kaupoista eri puolilla Suomea. Joulun Taiga on tehty joulupöytään sopivaksi olueksi ja suosittelemme sitä perinteisten jouluruokien (laatikot, kinkku, kala ym. ym.) seuralaiseksi. Luonteeltaan se on miedon paahteinen ja täyteläinen, karamelli- ja suklaamaltainen, hieman makea ja pehmeästi humaloitu tumma olut. Vahva suositus jo pikkujoulukekkereiden juomaksi.

Panimolla edetään leppoisaa tahtia kohti talvea. Olutvalikoimaamme on tulossa joitain muutoksia, mikä tarkoittaa sitä, että vanhoja oluita poistuu tuotannosta ja uusia tulee tilalle. Syksyn aikana olemme tehneet päätökset jättää pois tuotannosta Double Doc doppelbockin, Alfakarju Carelia alen, 694 Tupla-IPAn ja Pesä luomulagerin. Viimeksi mainitun tilalle jää Pesä premium ja muiden mainittujen tilalle nousee uusia ja entistä hienompia oluita, joista tarkempaa tietoa luvassa vielä ennen joulua.

Ja aivan niin, meinasi ihan unohtua mainita, että olemme saaneet juuri pulloon uuden erän Bourbon-tynnyrissä kypsytettyä Taiga vahva porteria (alk 8 til-%). Viimeisen kuukauden aikana nähdään siis Honkavuorelta kaksi Taiga-temppua. Saatavilla piakkoin Olutpuoti Honkavuoresta, pysy kuulolla.

Hommia ja käsien heiluttelua

Julkaistu 01.10.2018 — Panimo Honkavuori

Joku kyseli meiltä ohimennen kiireestä, jota meillä panimolla kutsutaan hommiksi tai ihan tuttavallisesti käsien heilutteluksi ja jalkojen vipinäksi. Sutinaa on siis ollut. Tässä vaiheessa vuotta voidaan jo todeta, että Honkavuorella oli menestyksekäs kesäsesonki. Inkeri inkiväärivehnä nousi monien suosikiksi kuumina kesäpäivinä Äkäsen eukon pitäessä edelleen pitkäaikaista kärkisijaa Honkavuoren myyntitilastoissa. Vehnäoluiden suosio ja niistä saatu positiivinen palaute ilahduttaa meitä suuresti, sillä olemme todellakin odotelleet vehnäoluiden nousua parhaiden kesäjuomien joukkoon. Heilin kolmas sija Suomen Paras Olut -kilpailun vehnäolutsarjassa tänä vuonna on arvokas tunnustus ja haluamme edelleen jatkaa tuotekehitystä vehnäoluiden saralla.

Olutpuodin aukeaminen maaliskuussa on antanut meille aivan uutta kosketuspintaa kuluttaja-asiakkaisiin, siis Honkavuoren tuotteita nauttiviin ihmisiin. Kaikki saamamme palaute tähän saakka on ollut arvokasta ja meistä on ollut hienoa huomata, että olutpuodissa asiointi ei ole ainoastaan meille tärkeää vaan ilo on ollut molemminpuolista.

Uusin oluemme Kapteeni Honkavuori American lager (5,3%), jonka saatavuutta jo kysellään päivittäin, tulee syyskuun aikana laajempaan myyntiin. Seuraava sesonki, siis joulu, on jo pitänyt meitä kiireisenä kuukauden päivät, joten siitäkin kuuluu pian lisää.